.

   

   

  Ελληνικοί φορείς

  ministry

   

  ose

   

  eesty

  ergose

   
  gaiose


  diavgia logo2


  Αποστολή-Αρμοδιότητες

  Αποστολή
  Η ΡΑΣ είναι ο Ρυθμιστικός Φορέας για τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ελλάδα. Η βασική αποστολή της ΡΑΣ είναι να εξασφαλίζει την δίκαιη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στην εθνική σιδηροδρομική υποδομή και υπηρεσίες.

  Αρμοδιότητες
  Οι κυριότερες αρμοδιότητές της ΡΑΣ είναι οι εξής:

  Εποπτεύει και ελέγχει την σιδηροδρομική αγορά ώστε να λειτουργεί υπό καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού, να μην υφίστανται διακρίσεις εις βάρος σιδηροδρομικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και να εξασφαλίζεται πλήρως η εφαρμογή των σχετικών κανονισμών και οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απευθύνοντας οδηγίες ή συστάσεις και επιβάλλοντας κυρώσεις, όπου και όταν απαιτείται, αυτεπάγγελτα ή κατόπιν καταγγελίας.
  Χορηγεί άδειες σε σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και τις ανακαλεί όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία (Π.Δ. 41/2005).
  Εποπτεύει και ελέγχει τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ώστε να εξασφαλίζεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι βασικές προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες χορηγήθηκε η άδεια λειτουργίας τους.
  Ελέγχει τη δήλωση δικτύου του διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής (ΟΣΕ), ειδικότερα όσον αφορά το πλαίσιο και την εφαρμογή των τελών χρήσης υποδομής καθώς και την κατανομή της χωρητικότητας στις ενδιαφερόμενες σιδηροδρομικές επιχειρήσεις.
  Ελέγχει την εφαρμογή από το διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής του «συστήματος επιδόσεων».
  Εποπτεύει και ελέγχει την εφαρμογή του «πολυετούς συμβολαίου» μεταξύ του Ελληνικού Κράτους και του διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής.
  Εγκρίνει τις συμφωνίες-πλαίσιο μεταξύ του διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής και των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων.
  Ασκεί τις αρμοδιότητες του «Εθνικού Φορέα Εφαρμογής» των διατάξεων του Κανονισμού 1371/07 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα δικαιώματα των επιβατών στο σιδηρόδρομο.
  Επεξεργάζεται και προτείνει κανονιστικό πλαίσιο στον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για θέματα της αρμοδιότητάς της.
  Ανταλλάσει πληροφορίες και συνεργάζεται με τους αντίστοιχους Ρυθμιστικούς Φορείς των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιτυγχάνεται ο συντονισμός των αρχών που διέπουν την λήψη αποφάσεων των Ρυθμιστικών Φορέων.
  Με την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής αγοράς αναμένεται να ενισχυθεί σταδιακά ο ρυθμιστικός ρόλος της ΡΑΣ, με την τροποποίηση/συμπλήρωση και γενικότερα εξέλιξη του απαιτούμενου νομοθετικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει την πλήρη παρέμβαση της Αρχής στην σιδηροδρομική αγορά με τη συμβολή της στη διαμόρφωση των ειδικών και τεχνικών κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της.

  Ευρωπαϊκοί φορείς

  mobility and transport  era


  IRG RAIL

  RailNetEurope logo.svg


  tenT 

  ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

  2018-01-30 Παρουσία της ΡΑΣ στη τελετή για τη θεμελίωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος

  Η ΡΑΣ εκπροσωπούμενη από την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της συμμετείχε μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΓΑΙΟΣΕ κ.Α.Σχίζα, στην τελετή για τη θεμελίωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος [...]

  2018-01-28 1η Επιτροπή Στρατηγικής του IRG-Rail Group για το 2018 στη Ρώμη

  Η ΡΑΣ εκπροσωπούμενη από τον αντιπρόεδρο της, συμμετείχε στην 1η Επιτροπή Στρατηγικής του IRG-Rail Group για το 2018,η οποία έλαβε χώρα στις 28 Ιανουαρίου στη Ρώμη..[...]

   


   


  Δικαιώματα των επιβατών


  rights

   Στοιχεία Επικοινωνίας

    Ρυθμιστική Αρχή 
    Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) 

    

  similar icons with these tags home house building 3 Σταδίου 33
  105 59 Αθήνα

  telephone icon 53591τηλ: 210 3860141
         210 3860142
              φαξ: 210 3860149

  email

     email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

   
  .

   

  © 2018 ΡΑΣ. All Rights Reserved.

  Βρείτε μας στο χάρτη

  Please publish modules in offcanvas position.